Medemblik

Proef de geschiedenis van Noord Holland in Medemblik

Medemblik ligt op zo’n 30 minuten rijden van Oudkarspel. Medemblik staat bekend om haar prachtig mooie historische musea, zoals het Nederlands Stoommachine Museum. Het is de oudste stad van West-Friesland, gelegen aan het IJsselmeer. U voelt de geschiedenis van deze mooie stad, zodra u een bezoek brengt aan het imposante Kasteel Radboud.

Stadsbrouwerij Radboud
Cultuur kan je proeven! In Medemblik wordt al vanaf de 13e eeuw verschillende soorten bier gebrouwen zoals blond, dubbel, tripel en pale ale. Bij de brouwerij kunt u bierproeven of kijken hoe bier gemaakt wordt. Daarnaast biedt Radboud ook kook workshops aan, waar u leert koken met – u raadt het al: bier!

Kasteel Radboud
Eventjes terug in de tijd! Kasteel Radboud bestaat al sinds 1288 en is gevestigd aan de oostkant van de haven in Medemblik. Het imposante kasteel is gebouwd door Floris V en zijn vrouw Beatrijs. Er is een leuke speurtocht voor kinderen en een uitgebreide audio toer voor volwassenen

Op het Groot Hemelrijck is er een Piraten tentoonstelling waar u inzicht krijgt in het leven van de mannen die aan boord van een schip geleefd hebben.

Nederlands stoommachinemuseum
In Medemblik vindt u nog een bijzonder uitje: Het Nederlands Stoommachinemuseum. Ontdek een wereld van glanzend koper, chroom, ijzer en snel bewegende zuigers. Een bezoek aan het museum vervoert je naar een tijd waar stoom en stoommachines de drijvende kracht waren van de industrie. Het stoomgemaal Vier Noorder Koggen werd gebouwd in 1869 en is vernoemd naar het ambachtsgebied en waterschap

Op de Superstoomdagen wordt het stoomgemaal net als vroeger in werking gezet. De stoommachine zet de pomp in beweging en water uit de West-Friese polders wordt via de kolk het IJsselmeer in gespuid.

U kunt ook vanaf het centrum met de Medemblikker City Tour naar het Stoommachinemuseum. Tijdens de rit vertellen vrijwillige gidsen interessante verhalen over het mooie en veelzijdige Medemblik en omgeving.

Eetcafé de Kwikkel
Na een drukke dag tour door de stad, kunt u gerust landen bij Eetcafé de Kwikkel voor een goede avond maaltijd. Lunch,of gewoon een kop koffie en taaart kan natuurlijk ook! Bij De Kwikkel eet u gewoon goed en betaalbaar op elk moment van de dag. Voor kinderen is een speciale kindermenu kaart vol kleurplaten en raadsels.